We spreken van een trauma als je iets heftigs hebt meegemaakt waarvan je last blijft houden.
De gebeurtenis riep sterke reacties op zoals gevoelens van ongeloof, verbijstering en machteloosheid. Je kan onder andere last krijgen van slaapproblemen, nachtmerries, herbelevingen, concentratieproblemen, schrikreacties en gevoelens van boosheid.

Het ontstaan van een trauma
Een trauma kan ontstaan als je een situatie hebt meegemaakt waarbij je bedreigd werd of geconfronteerd werd met de dood zoals bij een bankoverval of een situatie waarbij je met een mes bent bedreigd.
Maar ook als er geen doodsbedreiging is geweest kan een gebeurtenis zo schokkend zijn dat je er last van blijft houden.

Trauma’s kunnen onder andere ontstaan bij geweldsmisdrijven, ongelukken, rampen, seksueel misbruik, plotseling overlijden van iemand die u dierbaar is, bij een confrontatie met een plotselinge ernstige ziekte, in oorlogssituaties, enzovoort.

Gebeurtenissen die ‘goed’ aflopen
Ook van situaties waarvan je erg bent geschrokken kan je uit evenwicht raken, zoals bijvoorbeeld bij een ‘bijna ongeluk’. Een machinist kan nog nét op tijd remmen voor een kind dat een spoorwegovergang oversteekt.
Vaak ben je dan bezig om ‘wat er had kunnen gebeuren’. Je denkt daarover en creëert voorstellingen daarbij die sterke angsten en negatieve gevoelens oproepen.

Trauma-gevoelig
Een aantal mensen maken in hun werk schokkende gebeurtenissen mee. Zo zijn er bijvoorbeeld beroepen die ‘trauma-gevoelig’ zijn zoals politierechercheurs, brandweerlieden, ambulancepersoneel en gevangenisbewakers.

Mensen die in de psychiatrie werken of betrokken zijn bij geldtransport lopen ook een verhoogd risico op het meemaken van een traumatische gebeurtenis.
De meeste mensen kunnen een opgelopen trauma zelf verwerken, vaak met steun vanuit de naaste omgeving, maar sommigen houden er ernstige, aanhoudende problemen aan over. Dan is hulp van buiten heel belangrijk omdat het rondlopen met een trauma je leven ernstig kan belemmeren.

Terug naar de vorige pagina.